Home » Blog » Lichaamsgerichte therapie » De kracht van vertragen

De kracht van vertragen

door | 10 nov, 2020 | Lichaamsgerichte therapie, Verbinding met jezelf herstellen, Vertragen

De kracht van vertragen

Als je het druk hebt, is er vaak weinig tijd voor jezelf. Je weet vaak wel dat je meer ontspanning en rust nodig hebt, maar je denkt dat je daar nu geen tijd voor hebt.

In deze blog deel ik met jou hoe je meer ontspanning, kracht en energie kan ervaren door te vertragen in je dagelijks leven.

Uit verbinding met jezelf

Juist als er veel gebeurt in je leven en de wereld om je heen, is contact maken met jezelf zo belangrijk is. Als je dat niet doet en jezelf voorbijloopt, heb je hét recept om uit verbinding met jezelf en mensen om je heen te gaan.

Het leven gaat voor veel mensen steeds sneller. Meer en meer tijd brengen we achter beeldschermen en op sociale media door. We hebben meer connecties dan ooit, maar ervaren ook minder verbinding. Steeds meer gevoelens van onrust, overprikkeling, spanning, ontevredenheid en onzekerheid leven bij mensen.

We zoeken vaak zoveel verbinding in dingen buiten ons, dat we vergeten dat we eerst verbinding met onszelf moeten maken.

 

Hoe doe je dat dan, verbinding met jezelf maken?

Het goede nieuws is dat je de verbinding met jezelf niet kun kwijtraken! Want die is er altijd. Het kan wel zijn dat je focus ergens anders ligt, waardoor je weinig verbinding met jezelf voelt. Het is onze natuurlijke neiging om het contact met onszelf te herstellen. Dat is de natuur, die altijd streeft naar evenwicht. Je kunt wel kijken naar wat jou in de weg staat om jezelf te voelen. Wat staat jou in de weg om je verbonden met jezelf te voelen? Dat is een onderzoek dat jij voor jezelf kunt doen. Als je dit lastig vindt, kan lichaamsgerichte therapie hierbij ondersteunend zijn.

 

De eerste stap is om te vertragen

De eerste en belangrijkste stap naar verbinding met jezelf is om te vertragen. Wanneer je vertraagd, word je je bewuster van wat je doet. Van wat er in jou speelt, hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Het helpt je om meer stil te staan bij wat er in jou leeft. Te zien wat er om je heen gebeurt.
Je creëert een ruimte in jezelf, tussen wat er gebeurt en hoe jij reageert.

 

Super eenvoudig maar niet makkelijk?

Het is super eenvoudig om te vertragen. En dat maakt het voor veel mensen niet makkelijk. Omdat het niet iets is dat je kunt doen, lijkt het ingewikkeld. Het is een kwestie van een stapje minder, een versnelling lager terugschakelen. Je kunt er ieder moment mee beginnen. Door bewust te ademen en contact met je lichaam te maken. Ja zelfs nu je dit leest.

 

Contact maken met je ademhaling en je lichaam

Doe je mee?
Oke, zorg dat je goed gaat zitten en adem eens diep in. En adem uit met een zucht. Ga met je aandacht naar je voeten. En zo ga je omhoog in je lichaam je aandacht uitbreiden: je benen, je billen, je rug, je buik, je borst, je schouders, je armen, je nek en je hoofd. En adem nog eens diep in en uit.

Wat je kan ervaren is dat je juist door meer te vertragen, je bewuster wordt. Je maakt meer verbinding met jezelf daardoor gaat voelen wat er in je leeft.

 

De kracht van vertragen

Het is een beweging van minder naar buiten gericht zijn en meer naar binnen. Dat kan al zoveel meer rust, ontspanning en tevredenheid geven. Meer krijgen door minder te doen. Dat is de kracht van vertragen.

 

Nieuwsgierig naar meer?

Nieuwsgierig geworden naar meer verbinding met jezelf? Lees dan ook mijn volgende blogs met praktische tips om te vertragen in je dagelijks leven en werk.

Wil je meer weten over de lichaamsgerichte therapie in Groningen of trainingen die ik geef? Kijk op mijn website www.hansronda.nl of neem gerust contact met mij op: info@hansronda.nl.

Warme groet,
Hans Vadi Ronda

Gerelateerde artikelen

Bewustwording en je innerlijk kind

Bewustwording en je innerlijk kind

Om de angst of pijn als kind niet te hoeven voelen zijn we manieren, maskers en strategieën gaan ontwikkelen. Als kind heel nuttig, alleen vaak zit het je als volwassene in de weg om werkelijk vrij te zijn.

Lees meer
Meer verbinding met jezelf door de kracht van vertragen

Meer verbinding met jezelf door de kracht van vertragen

Het is super eenvoudig om te vertragen. En dat maakt het voor veel mensen niet makkelijk. Omdat het niet iets is dat je kunt doen, lijkt het ingewikkeld. Het is een kwestie van een stapje minder, een versnelling lager terugschakelen. Je kunt er ieder moment mee beginnen. Doe je mee?

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin